יום שני, 26 בנובמבר 2012

קיש מנגולד

אז... אנחנו ממש ממש לקראת המעבר המיוחל שיבוא עלינו לטובה ביום שישי הקרוב. הרבה ארגזים, מסקינטייפ, בעלי מקצוע, ניקיונות, קדיחות , קניות, מיונים, אריזות ובקיצור בלגן. בלגן חיובי, ובכל זאת. הרבה סידורים ומעט בישולים. השבוע בזמן שעבדנו על שיופים, קדיחות וחיות אחרות בבית החדש, לקחתי רגע ועליתי לגג. מסתבר שיש שם גג מקסים, ואז גמלה בליבי החלטה, הולכת להיות לי גינת ירק על הגג. מקסימה, אורגנית ובריאה. וועד הבית התלהב, ואני ... לא יכולה לחכות שאסיים עם כל האירגונים למבוגרים, ואתמקם בבית החדש, אז אתפנה לטפח לי גינה אורגנית, לבשל ולצלם כמו לפני ההרפתקה המופלאה הזו.  

ובינתיים, תזכורת מגינה אורגנית של מישהו אחר. ירקות מקסימים שהפכו לקיש מנגולד טעים ובריא. הכנתי אותו (זהירות קלישאה בדרך!) למסיבת רווקות של חברה, כולם נורא התלהבו, ואני חייבת לרוץ לספר לחבר'ה (זה אתם!)

קיש מנגולד

מצרכים לכ-8 מנות בתבנית פאי עגולה גבוהה בקוטר 25 ס"מ
לקלתית
1 וחצי כוסות קמח רגיל
120 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
1 ביצה
קורט מלח

למלית
2 בצל סגול
חצי קילו עלי מנגולד/עלי סלק
כף שמן זית
רבע כוס פטרוזיליה קצוצה
2 ביצים
כוס חלב עיזים
200 גרם גבינת בולגרית 5%
עלים מ-4 ענפי טימין
מלח, פלפל
אופן הכנה
  • מכינים את הבצק: מכניסים את כל חומרי הבצק לקערה ולשים בידיים כ-3-2 דקות עד לקבלת בצק אחיד. מסדרים בתבנית כולל הדפנות (בידיים או מרדדים ומניחים את הבצק המרודד בתבנית תוך כיסוי  השוליים). מכניסים להקפאה עד שמכינים את המלית והרויאל.
  • קוצצים בצל. חותכים עלי מנגולד או עלי סלק. מחממים שמן זית במחבת ומטגנים בצל עד להזהבה יפה. מוסיפים עלי סלק ומטגנים עד להזהבה וריכוך מוסיפים פטרוזיליה ומערבבים כמה שניות. מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס.
  • מכינים רויאל: מערבבים חלב סויה ביצים וטימין. מוסיפים בולגרית. 
  • מרכיבים את הפאי: מסדרים את המנגולד בתבנית. שופכים מעל את הרויאל.
  • אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד להזהבה.
  • שומרים במקרר עד 3 ימים או בהקפאה עד שבועיים. מפשירים 12 שעות לפני ההגשה במקרר ומחממים בתנור.




יום שני, 19 בנובמבר 2012

סלט עגבניות שרי צלויות וטריות ותפילה לימים שקטים

הימים הלא שקטים שפוקדים אותנו עכשיו, ממלאים אותי במחשבות על המדינה הכל כך מיוחדת ואמיצה הזו, שצועדת בגאווה קדימה, ויוצאת להגן על תושביה בנחישות באומץ אך באנושיות רבה. אני חושבת בעצב רב על אותם ילדים שבמקום לצייר בצבעים אדומים, חווים פחד למשמע אזעקת צבע אדום, וכל אותם תושבים ששלוות חייהם מופרת ושאינם יכולים לבצע פעולות בסיסיות ופשוטות כגון להתקלח לאכול או לישון בלא שקול אזעקה מחריד יפלח את האוויר ויזרע בדרך פחד וצער. כל כך פרדוקסלי בעיני שאנחנו מדינה מתקדמת, וחדשנית, שמנהלת דמוקרטיה תקינה שמהווה "אי של שפיות" בין מדינות ערב מוסלמיות קיצוניות מסביב. בעיני המתבונן מהצד, השפיות של המדינה הזו נראית כמוטלת בספק רב. איפה עוד תמצאו תושבים אשר סופגים באומץ כה רב  את התקפות הטילים הבלתי פוסקות על בתיהם, לא עוזבים את עריהם ותומכים בצבא ההגנה שלנו באמון מלא.  איפה עוד תמצאו ילדים שמסיימים את בית הספר ובתוך חודשים ספורים נהפכים לחיילים אמיצים ומאומנים שיוצאים להגן על המדינה באהבה ובחירוף נפש. בכל התקהלות אקראית, בכל עת ובכל רגע נתון, בכל קבוצת אנשים שתיאסף יחד, תמצאו סיפורים אנושים על עתות מלחמה. אחד זוכר ממלחמת המפרץ, שני ממלחמת לבנון ושלישי מתקופת הפיגועים. מדינה של אזרחים מתורגלי מלחמה. סופגים בראש מורם ובגאווה, ללא חת ובלא פחד את אשר בא וממשיכים הלאה עם תקווה לימים שקטים.
האזעקה בתל אביב תפסה אותי- כמה אירוני- בתור לפלאפל. באופן סוראליסטי כמעט, צעדו כל העומדים בתור לאזור הבנוי של אותו דוכן פלאפל, המתינו בסבלנות שקול האזעקה הרם יחלוף, ולאחר שנשמע פיצוץ גדול ועמום יחסית, נשמו לרווחה וחזרו  לעמוד בתור לאכול פלאפל. סיטואציה הזויה. לא אמיתית. אבל הכי ישראלית. זה לא יכול לקרות באף מקום אחר. בשום מציאות אחרת ולא במדינה שכנה. יש לנו כח רצון, אומץ נחישות, סיבולת ועמידות ראויים להערכה ולהערצה, ויש לנו הרבה על מה להיות גאים. בעולם שכולו טוב, גם היה לנו שקט. בינתיים יש לנו תקווה וצבא חזק שמגן עלינו.

הבאתי הפעם מתכון קליל לסלט מעניין שמכינים תוך 10 דקות. כי למי יש כוח או זמן לבשל עכשיו. אבל בכל זאת, חייבים לאכול, ואם כבר לאכול, עדיף לאכול טוב...
סלט עגבניות שרי צלויות ועגבניות טריות
מצרכים ל-4 מנות
חבילת עגבניות שרי
עלים מ-4 ענפי טימין טרי או חצי כפית טימין יבש (לא חובה)
שמן זית
אגוזי מלך/צנוברים קלויים או טריים (לא חובה)
גבינה בולגרית או פטה או חמד או צפתית
מלח, פלפל שחור גרוס
6 עגבניות לחות חתוכות לפרוסות (לא חובה)

אופן הכנה:

  • מסדרים בתבנית על נייר אפייה חצי חבילת עגבניות שרי. מתבלים במלח, פלפל שחור וטימין יבש או עלים מענפי טימין טרי. שופכים שמן זית בנדיבות.
  •  מכניסים לתנור שחומם ל-200 מעלות למשך כ-10-15 דקות עד שמזהיבות ונצלות.
  • בינתיים, מסדרים בקערה עגבניות שרי חתוכות לחצאים, עגבניות לחות פרוסות.
  • שופכים מעל את העגבניות הצלויות ומיציהם כולל השמן.
  • מערבבים.
  • מפזרים גבינה ואגוזי מלך (או צנוברים) שבורים ומגישים.
  • שיהיה לנו המשך שבוע שקט וטעים.  


יום שני, 12 בנובמבר 2012

וודקה מרשמלו

את הרעיון למשקה המגניב הזה, קיבלתי מליאונה האירית שגרה בדבלין. שף קונדיטורית שאוהבת לחיות טוב. עירבבה לה וודקה עם מרשמלו ויצא מעולה. גם אני ערבבתי, והיממתי את כל מי שטעם. אז למי שאוהב וודקה וגם למי שלא, זה נחמד לאירוח, קצת לפני האוכל, או אחרי... לחיים!
וודקה מרשמלו

רכיבים חצי חבילת מרשמלו לבן
וודקה איכותית
בקבוק 750 מ"ל (אפשר זכוכית)

אופן הכנה

  • מכניסים את הוודקה והמרשמלו לבקבוק.
  • מכניסים למקרר לחודש וחצי ומערבבים כל כמה ימים.
  • כשמוכן מסננים ומגישים.
  • אפשר לערבב במהירות ולפורר את המרשמלו או לערבב בעדינות ולשמור אותם שלמים.
  • שומרים במקפיא.



יום שני, 5 בנובמבר 2012

פסטה סגולה: סלק, עשבי תיבול וגבינה כחולה


מי שמכיר אותי יודע, שחרף אהבתי לאוכל בריא, אני חולה על גבינה כחולה. ואם אפשר גבינה כחולה עם סלק אני מאושרת. כוס יין אדום ליד ואני בעננים. לכן שמחתי כל כך למצוא את המנה הנפלאה הזו בספר החדש של הילה אלפרט "יש מקום בעיר תחתית". קיבלתי את הספר מאמא של עומר במתנה לחג בראש השנה, ואני נהנית למצוא שם אוצרות מידי פעם. הכנתי את המנה עם פסטה עבה ושטוחה והיא יצאה מרהיבה יפה וטעימה. כשהכנתי את המנה עם ספגטי, כל המנה נצבעה בסגול עמוק הורס והאורחים התענגו (אפילו אחד נחמד שלא אוכל אוכל צבעוני, במיוחד אם מקורו בירקות, טעם אהב וביקש עוד. ואני שמחתי). 

במתכון המקורי הילה השתמשה בגבינת צאן קשה מסוג פיקורינו. אני השתמשתי בגבינה כחולה, שלטעמי היא זיווג משמים לסלק, והוספתי קצת פרמז'נו איכותית לחגיגה. גם למי שלא אוהב סלק, אין מה לחשוש, המנה פשוט טעימה, עדינה וטעמו של הסלק נטמע ומשתלב נהדר עם המרכיבים הנוספים. 

פסטה עם סלק עשבי תיבול וגבינה כחולה
עפ"י מתכון של הילה אלפרט
מצרכים ל-4-5 מנות
500 גרם פסטה מסוג שאוהבים (ספגטי נצבע הכי יפה)
30 עלי בזיליקום
30 צנוברים
30 אגוזי מלך
1/2 כוס שמן זית
1 ראש סלק אפוי ברדיד אלומיניום
1 שן שום
מלח
50 גרם פרמז'נו איכותית מגוררת
70 גרם גבינה כחולה מפוררת (אני אוהבת גורגונזולה דולצ'ה)

אופן הכנה


  • שוטפים את ראש הסלק. (לא מקלפים). עוטפים ברדיד אלומיניום. אופים בתנור על החום הכי גבוה במשך כ45-30 דקות עד שהסלק רך.
  • מסירים את האלומיניום ומקלפים את הסלק.
  • מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן.
  • מכניסים את כל החומרים למעט מלח וגבינות למעבד מזון או בלנדר מוט. טוחנים בפולסים קצרים כדי שלא תתקבל משחה לגמרי אלא חומרים מעובדים קצוצים היטב. 
  • מוסיפים מלח (לא הרבה, הגבינות מלוחות) ומערבבים.
  • מחממים מחבת גדולה, יוצקים פנימה את התערובת ומערבבים על אש בינונית כ-2-3 דקות עד שמתחמם.
  • מוסיפים פסטה למחבת ומערבבים.
  • מוסיפים גבינות ומערבבים.
  • טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.
  • הפסטה נשמרת היטב במקרר ויום יומיים אחרי זה טעים לא פחות.



 נמ